Nog een paar dagen, dan is het weer Pinksteren. Dan heb ik ook weer dienst als organist in Waalwijk. Veni creator spiritus... een suite van Nicolas de Grigny. Geen hond die weet wat ik zit te spelen, maar ik vind het toch erg mooi en passend. Na de dienst een fantasie van Bach over Komm Heiliger Geist Herre Gott. Gisteravond en vanavond heb ik even zitten studeren, maar het is wel erg lastige muziek. Topsport, zou mijn vroegere docent hebben gezegd. Het klopt wel. Die muziek is technisch erg lastig, maar het moet te doen zijn om het voor zondagochtend in orde te hebben.
Het woord is Geest geworden... is dat niet de betekenis van Pinksteren? Met Kerst zeggen we dat het Woord vlees is geworden. Nu gaat het een stap verder. Met Hemelvaart is het Woord als vlees definitief niet meer onder ons om met Pinksteren als Geest terug te keren. Te reïncarneren, niet in één mens, maar in ontelbare mensen.
Toch een lastig fenomeen, al die feestdagen, zoals Pinksteren en Hemelvaart. We krijgen er fijn onze vrije dagen voor, maar erin geloven is toch wel iets anders. Veel gelovigen kunnen anderzijds nauwelijks begrijpen dat het ongelooflijk is. Althans, dat gevoel heb ik vaak in de kerk, waar niet vaak vraagtekens worden gezet bij de geloof-waardigheid van de grote gebeurtenissen die tijdens de feestdagen worden herdacht. Ik kom vaak in een kerk, waar de gebeurtenissen zonder meer als feitelijk gebeurd worden beschouwd. Ik weet het niet... Eerlijk gezegd geloof ik een hoop van die verhalen niet als feitelijk gebeurd.
Desondanks ga ik aanstaande zondag naar de kerk en speel ik met volle overtuiging. Desondanks heb ik vanavond de zanggroep van de Gereformeerde kerk in Waalwijk gedirigeerd; met volle overtuiging. Niet overtuigd van de feitelijke juistheid van de verhalen. Wel van de waarheid ervan.
Filosofische vragen zijn het, naar wat waarheid eigenlijk is. Pontius Pilatus vroeg het aan Jezus zelf: wat is waarheid? Het is een vraag die steeds actueel blijft. Zondag speel ik De Grigny en Bach. Muziek die de waarheid van Pinksteren weergeeft, op een manier die Heidegger dichterlijk zou noemen. Dichterlijk, niet feitelijk. Want dichterisch wohnet der Mensch.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten